ransuilen

Winterroesten 2014-2015

Voor een overzicht t/m 27 februari 2015 in de provincie Fryslân klikt u hier

Voor een visueel overzicht t/m 5 maart 2015 in de provincie Fryslân klikt u op onderstaande afbeelding.

 

03-02-2015 copy

• • •

Ransuilentelling winter 2014-2015

Alweer voor de achtste keer organiseert Harry Wijnandts onder de vlag van het Natuurmuseum de Friese wintertelling voor ransuilen (hoarnûlen). Vorige winter was teleurstellend: er werden maar een kleine 800 uilen geteld, terwijl het hoogste aantal gedurende de zeven winters ervoor ligt op 1600. Begint de landelijk geconstateerde afname van ransuilen nu ook in Fryslân door te zetten of is er sprake van natuurlijke variatie? Een variatie die vooral veroorzaakt wordt door de min of meer driejaarlijkse veldmuizencyclus.

Als we alle berichten van deze zomer en herfst over veldmuizenplagen tot ons nemen dan moet het wel weer een topjaar worden voor de ransuil. Veel broedgevallen (ook bij de kerkuil, velduil, torenvalk etc.), grote legsels en goede overleving van de jongen moeten toch wel hoge aantallen op de winterroesten opleveren. We hopen dat we dit kunnen aantonen en de eerste aanloop lijkt goed: eind november telden we al meer dan 400 uilen op de roesten terwijl nog maar een klein deel is geteld!

Uw meldingen zijn daarbij van groot belang. Kent u ergens een winterroest van ransuilen (dus niet van velduilen; die worden deze winter ook regelmatig gezien) geef het dan door aan Harry Wijnandts (wijnandt@xs4all.nl) of telefonisch: 026-7370196.
Meldingen doorgegeven aan het Natuurmuseum Fryslân, Johan de Jong of Jan de Jong komen ook bij Harry Wijnandts terecht.

Als u uilen wilt tellen let er dan op dat u ze niet verstoort! Het beste is tellen met twee of drie personen tijdens het uitvliegen ongeveer een kwartier na zonsondergang. Ga met bijvoorbeeld drie personen strategisch om de roestplaats staan en tel hardop als u een uil ziet uitvliegen.
De andere waarnemer hoort dit dan en weet dat deze uil al geteld is (als hij hem op hetzelfde moment ziet!). Zo voorkom je dubbeltellingen en kun je toch het grootste gedeelte van een roestplaats goed in de gaten houden.
Maar ook hier geldt: ga niet te dicht bij de roest staan anders worden ze onrustig. Mocht je de uilen toch per ongeluk een keer verstoren probeer ze dan direct te tellen! Veel succes en we zijn benieuwd of we over de 1000 uilen in Fryslân komen!

ransuilen