img_4346-klein

vanaf 19 november: Nederlands Kampioenschap Prepareren

Iedere twee jaar houdt de Nederlandse Vereniging van Preparateurs landelijke kampioenschappen. Voor de derde keer wordt deze wedstrijd in het Natuurmuseum georganiseerd. Bezoekers kunnen van 19 november tot en met 7 januari de ingezonden werken bekijken. Ook is dan duidelijk welke dieren in de prijzen zijn gevallen.

img_9178-klein    img_9174-klein

Het Natuurmuseum Fryslân heeft zijn eigen preparateursteam, maar er zijn in Nederland meer mensen die zich beroepsmatig of uit liefhebberij bezig houden met het opzetten van dieren. De preparateurs zijn verenigd in de Nederlandse Vereniging van Preparateurs (NVP). Eens per twee jaar organiseert de NVP de Nederlandse Kampioenschappen Prepareren. Er wordt gejureerd in de volgende klassen: Grote zoogdieren, Kleine zoogdieren, Grote vogels, Kleine vogels, Vissen, reptielen en amfibieën, Biologische groepen, Skeletten zoogdieren, Skeletten vogels, Trofeekoppen en Beginnende preparateurs. Gelet wordt op de stand van het gehele preparaat, de anatomie, de moeilijkheidsgraad, de houding en het postament (voetstuk).

img_9164-klein    img_9182-klein

Er worden per categorie eerste, tweede en derde prijzen uitgereikt, maar ook eervolle vermeldingen en masterpunten. Dit jaar is er een nieuwe prijs in het leven geroepen: wie wordt de beste allround-preparateur van Nederland? Op 18 november vindt de prijsuitreiking plaats. De ingeleverde preparaten blijven daarna tot en met de kerstvakantie in het Natuurmuseum tentoongesteld. Tijdens de expositie kunnen bezoekers een stem uitbrengen op hun favoriete stuk. Het model, skelet of opgezette dier met de meeste stemmen gaat naar huis met de Natuurmuseum Fryslân Publieksprijs. De prijsuitreiking hiervan vindt plaats op vrijdag 5 januari om 15.00 uur.

Voor meer informatie www.prepareren.nl.

De tentoonstelling is te zien van 19 november 2017 t/m 7 januari 2018.