foto-11

Noorderlicht expositie Plastic: Fossil to Fossil

Beelden zeggen vaak meer dan woorden. Dat geldt zeker voor de internationale Noorderlicht expositie Plastic: Fossil to Fossil, die tot en met eind juni in het Natuurmuseum Fryslân is te zien. In deze tentoonstelling laten vijf fotografen beelden zien rond het thema plastic in de natuur.

Plastic is een door de mens toegevoegd element dat we overal in de natuur tegenkomen. Het vormt een onnatuurlijke, vervreemdende bijdrage aan onze omgeving en beïnvloedt de natuurlijke kringloop in ons ecosysteem negatief. Kunststof is een product uit het tijdperk van de fossiele grondstoffen, het wordt gemaakt van olie. Plastic voorwerpen zijn zelden afbreekbaar en het is daardoor vrijwel onmogelijk om ze weer te verwijderen uit de natuur. Het worden fossielen voor toekomstige generaties.

Mandy Barker (Groot Brittannië) toont in haar werk minuscule plasticdeeltjes afkomstig van zee-afval dat op dezelfde plek is aangetroffen als plankton, dat deze deeltjes aanziet voor voedsel. Plankton bevindt zich aan het begin van de voedselketen en zo krijgt een hele serie grotere dieren deze plasticdeeltjes ook binnen. In Plastic Trees van Eduardo Leal (Portugal) wordt de aandacht gevestigd op het probleem dat plastic tasjes veroorzaken, waarvan er iedere minuut een miljoen worden gebruikt. Op het Boliviaanse Plateau worden ze door de wind meegevoerd tot ze blijven hangen in de bosjes waar ze het prachtige landschap ontsieren.

De foto’s van Chris Jordan (Verenigde Staten) laten zien dat het plastic ook op minder voor de hand liggende plaatsen terechtkomt: in de maag van duizenden dode baby-albatrossen. Zij krijgen dodelijke hoeveelheden plastic binnen doordat hun ouders het drijvende plastic aanzien voor voedsel. Robert Voit (Duitsland) heeft zo op het eerste gezicht prachtige bloemen gefotografeerd en toch klopt er iets niet. Hij heeft een archief samengesteld van ‘nieuwe’ bloemen, gemaakt van plastic. Van James Whitlow (Verenigde Staten) is er één grote foto te zien van een tot grote hoogte opgestapelde vuilnisbelt vol plastic in India. Twee honden staan er in vervuild water dat uiteindelijk terecht zal komen in de Golf van Bengalen met alle gevolgen van dien voor de vis die er gevangen wordt.

Foto: Mandy Barker, uit de serie: Beyond Drifting