4

Verslag Nationale Boomfeestdag 2017

Op een zonnige 22 maart vond de Nationale Boomfeestdag plaats. Het thema van dit jaar was ‘Bomen Verbinden’. In 2017 is het namelijk 25 jaar geleden dat het Verdrag van Maastricht werd getekend, waarmee de Europese Unie een feit was. De organisatie van de Boomfeestdag in Leeuwarden is een samenwerking tussen de Gemeente Leeuwarden en het Natuurmuseum.

Kinderen van OBS De Eestroom uit de wijk Bilgaard bezochten ’s ochtends het Natuurmuseum, waar ze zelf natuurlijke verf uit groenten en lijm uit melk hebben gemaakt. Vervolgens hebben de kinderen boommatten versierd met de verf en figuurtjes uit bladeren geknipt. Deze boommatten konden de leerlingen later op de ochtend om de nieuw geplante bomen leggen ter bescherming tegen de kou en voor het vasthouden van vocht. Na nog een korte bezichtiging in het museum zelf ging de groep op weg naar het Leeuwarder bos.

2

Aangekomen in het bos werd de groep warm ontvangen door wethouder Friso Douwstra en medewerkers van de Gemeente Leeuwarden. De wethouder en medewerkers legden uit dat op deze locatie door stormschade veel populieren verloren zijn gegaan. De kinderen gingen daarom vier verschillende soorten bomen inplanten: zomereik, haagbeuk, winterlinde en gewonde esdoorn. Door meer soorten te planten ontstaat er een bosbeeld met meer beleving en diversiteit. Daarnaast wordt het bos door de meerdere soorten stabieler: als één soort moeite heeft met een storm, zijn er altijd nog drie andere soorten over die er wel tegen bestand zijn.

6

Na de uitleg gingen de kinderen aan de slag: eerst een kuil graven met een schep, dan het kleine boompje tegen de rand in de kuil aan zetten, vervolgens aarde erop en goed aanstampen. Dit laatste is belangrijk, zodat er niet teveel lucht bij de wortels zit. Natuurlijk niet vergeten na het planten de boommat op de aarde te leggen en klaar! In totaal hebben de kinderen ongeveer 100 bomen gepland. Na het planten kregen ze een certificaat mee en een polsbandje. Al met al een heel geslaagde dag!