_lkl8761

Nieuws over Friesland onder Water

Friesland onder Water is vanaf november dicht en het duurt wel even voor de nieuwe onderwaterwereld open gaat. Tot die tijd houden we u hier op de hoogte van de ontwikkelingen.

25 april: bouwwerkzaamheden aan de kelder
In het atrium staat tegenwoordig een kleurige schutting, maar wat gebeurt er eigenlijk daar achter?
Vanuit de zaal die voorheen bekend stond als het WaterWonderLab wordt op dit moment aan de kelder gewerkt. De vloer is eruit gehaald en in het gat dat daardoor ontstaan is, is een betonnen schacht gemaakt die in een paar dagen tijd afgezonken zal worden. Omdat hiermee het grondwater niveau bereikt wordt, staat ook de bemaling aan wat voor een zacht gezoem zorgt. Hiermee zijn we weer een stapje verder in de verticale verbinding tussen boven en onder. Wordt vervolgd!

img_8805-klein

 

15 maart: Wetterskip Fryslân partner in De OnderWaterSafari
Het Natuurmuseum Fryslân en Wetterskip Fryslân zijn een bijzondere samenwerking aangegaan. Wetterskip wordt namelijk partner in De OnderWaterSafari, de spectaculaire nieuwe versie van Friesland onder Water.

In de OnderWaterSafari ervaren bezoekers de Friese onderwaterwereld. ‘Dit is voor ons een goede kans om het belang van schoon en gezond oppervlaktewater onder de aandacht te brengen bij een breed publiek’, aldus dijkgraaf Paul van Erkelens. ‘Daarnaast geeft het een grote groep bezoekers meer inzicht in het belang van het waterschapswerk’.

Het hele bericht leest u hier.

wflogo

 

10 maart: Archeologische vondsten
Tijdens de verbouwing voor De OnderWaterSafari zijn er deze week archeologische vondsten gedaan: een oude fundering en allerlei scherven van aardewerk. Eén ervan duidelijk van een grote schaal. Het zou zo maar kunnen dat er op die schaal mosselen werden geserveerd want die werden ook opgegraven.

img_8684-klein

img_8685-klein


7 maart:
Eerste vissen gemaakt voor de nieuwe OnderWaterSafari
Via de visafslag heeft het Natuurmuseum een grote bak met vis gekregen. Het museum is hier heel blij mee. Van deze vissen worden namelijk mallen gemaakt zodat er een meerdere exemplaren afgegoten kunnen worden. Van de meeste vissen heeft de preparateur inmiddels een mal gemaakt, zoals hier van een hondshaai en een grauwe poon.

img_8515-klein

 

img_8512-klein


17 februari: Natuurmuseum ontvangt 4 ton van BankGiro Loterij!
Op 16 februari 2017 vond het jaarlijkse BankGiro Loterij Goed Geld Gala plaats in de Beurs van Berlage te Amsterdam. Daar maakte de BankGiro Loterij bekend hoeveel geld zij in 2017 gaat schenken aan cultuur en het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Het Natuurmuseum Fryslân viel daarbij in de prijzen en mocht een cheque in ontvangst nemen van 4 ton voor de realisatie van De OnderWaterSafari, het vernieuwde Friesland onder Water. Met de bijdrage van de BankGiro Loterij is de begroting sluitend geworden en kan het plan in volle omvang worden uitgevoerd.

Het volledige bericht vindt u hier.

1-_natuurmuseum_fryslan_ontvangt_een_cheque_van_de_bankgiro_loterij

31 januari
Op dit moment is de bouw van het geheel vernieuwde en uitgebreide Friesland onder water in volle gang. Bij een totaal nieuwe presentatie hoort ook een nieuwe naam. Bezoekers gaan vanaf voorjaar 2018 mee op: De OnderWaterSafari.

p1250785

24 januari 
De maquette voor het nieuwe Friesland onder Water is in de maak. In 3D krijg je toch een veel beter beeld van de ruimte en de mogelijkheden dan aan de hand van een plattegrond.

p1250779

20 januari 
Het voormalige Friesland onder Water is al aardig onttakeld: alle dieren zijn er uit gehaald en worden zolang bewaard in het depot. Nu moet het onderwaterlandschap nog afgebroken worden, ook een hele klus.

p1250790

 

p1250788

18 januari 
De verbouwing van Friesland onder Water 3.0 is gisteren, 17 januari, officieel begonnen! Op dit moment wordt de betonnen vloer uit het voormalige WaterWonderLab gehaald. Hier zal in de toekomst de start zijn van de ‘ride’. Om ook mensen in een rolstoel makkelijk te laten instappen in de ‘Mystic Mover’ moet de vloer 30 centimeter verlaagd worden. Het is een hele klus, maar het wordt slim aangepakt: er worden steeds blokken uitgezaagd die op een karretje naar buiten worden gereden.

img_8347

6 december
De verhuizing van het depot nadert zijn voltooiing, er staan alleen nog een aantal dozen met zwerfkeien. De ruimte is dan ook bijna leeg.

img_8050

 

img_8055

 

img_8053

9 november
De meeste objecten uit de collectie zijn inmiddels verhuisd naar het nieuwe depot. Dat betekent dat de oude stellingkasten leeg zijn en weg kunnen. Het ruimt lekker op zo. Vandaag ging er weer een vrachtwagenlading vol weg. Mannen van Cnossen uit Leeuwarden, bedankt!

img_8040

8 november
Voor de nieuwe onderwaterwereld hebben we verschillende zoogdieren nodig. Collega-instellingen schonken de volgende dieren: van Naturalis kregen we eidereenden, Jan-van-Genten en drie otters, Alterra schonk een bever en Waterschap Roer en Overmaas uit Limburg twee beverratten.

1 november: Depot raakt al aardig leeg

Al maanden wordt er achter de schermen gewerkt aan de verhuizing van het depot naar het nieuwe Kolleksjesintrum. Een enorme klus want het betreft hier zo’n 300.000 natuurhistorische objecten. De museumbus heeft tot nu toe 103 keer heen en weer gereden vol met schelpen, opgezette dieren, zwerfkeien, lades met insecten en andere objecten. Het resultaat mag er zijn: het depot is al aardig leeg aan het raken. En zonder al die kasten is goed te zien hoe groot de ruimte eigenlijk is en hoe groot de nieuwe onderwaterwereld gaat worden (op de foto slechts een klein deel van de ruimte te zien).

img_8034

30 oktober: Mevrouw Jensma en familie laatste bezoekers FOW

Mevrouw Jensma bezocht samen met haar familie het Natuurmuseum als verjaardagsfeestje en natuurlijk liepen ze nog even over de bodem van de sloot. Directeur Gerk Koopmans verraste de familie met cadeautjes.

img_8025


21 oktober: Friesland onder Water gesloten vanaf 1 november 2016

In november gaat er begonnen worden met de grootschalige verbouwing die nodig is om een nieuw Friesland onder Water te realiseren. Bezoekers zullen daar niet veel van merken, want het betreft hier een herinrichting van de kelderverdieping die zich onder het Atrium van het museum bevindt.

Het is een klus die ruim anderhalf jaar in beslag zal nemen. De fans van Friesland Onder Water zullen tot maart 2018  ‘de adem moeten inhouden’, dan gaat de compleet vernieuwde en fors grotere onderwaterwereld weer open.

In november wordt gestart met de bouwkundige werkzaamheden die onder meer bestaan uit het aanbrengen van lift van de begane grond naar de kelderzaal. Daarna kan begonnen worden met de herinrichting van de nieuwe onderwaterwereld. Die wordt ruim zeven keer zo groot als de huidige opstelling.

Verder zullen de bezoekers er doorheen ‘gevaren’ worden. Zij stappen in een zogenaamde mystic mover die hen door de presentatie geleidt. Nieuw is ook dat niet alleen de het  onderwatermilieu van sloot en plas gepresenteerd wordt maar ook het zoutwater milieu van Wadden- en Noordzee.

De opening van het nieuwe Friesland onder Water is gepland in het voorjaar van 2018. De nieuwe onderwaterwereld wordt een unieke museale attractie die zeer op zijn plek is de Culturele hoofdstad van Europa 2018, maar ook nog jaren daarna te zien zal zijn.

3d tekening FOW definitief