mv_nmw2016-avatar

Museumweek 8 en 9 april: Raar maar waar?!

De Museumweek vindt dit jaar plaats van 3 tot en met 9 april. Thema is: Ons Echte Goud. Het echte goud van de musea ligt opgeslagen in de depots. Ieder musea kiest daaruit een Pronkstuk dat in deze periode extra onder de aandacht wordt gebracht.

img_8658-klein

Griffioen
Het Pronkstuk van het Natuurmuseum is de Griffioen. Half adelaar, half leeuw zorgde dit dier voor de nodige verwarring. Zo ging Aristoteles (384-322 v.Chr.) een indeling maken van het dierenrijk op basis van de uiterlijke kenmerken van dieren zelf. Door zijn veren zou de griffioen bij de vogels ingedeeld moeten worden, maar door het harige achterlijf bij de zoogdieren. Ook al was de griffioen al in het oude Griekenland bekend, niemand heeft er ooit een gezien. En dat is niet zo gek: het is een fabeldier dat symbool staat voor de heerschappij over twee rijken: de aarde en de lucht. De griffioen is onderdeel van de allernieuwste presentatie van het Natuurmuseum: Darwins Zolder, alles over de evolutietheorie.

Activiteiten
In het weekend van 8 en 9 april organiseert het Natuurmuseum speciale activiteiten voor de Museumweek. Bezoekers gaan op zoek naar hybride dieren. Deze zijn ontstaan door een kruising tussen twee verschillende types dieren. Zo is een lijger het resultaat van de voortplanting tussen een vrouwtjestijger en een mannetjesleeuw. In het museum vinden bezoekers allerlei dieren, zoals de wadmol, de fip en natuurlijk ook de griffioen. De vraag daarbij is: is dit dier ontstaan uit een bizarre speling van de natuur of is het fantasie? Na afloop kunnen kinderen een eigen hybride dier gaan maken. Een selectie van de kinderkunstwerken wordt later in het jaar tentoongesteld tijdens de expositie die gaat over buitengewone dieren (vanaf 23 september).

Raar maar waar?! vindt plaats op 8 en 9 april (doorlopend tussen 11.00 en 17.00 uur). Speciaal voor dit weekend is de entree € 1,- p.p.