MINOLTA DIGITAL CAMERA

GEA-Kring Friesland

De GEA-Kring Friesland (de Stichting Geologische Activiteiten) organiseert regelmatig een lezing voor haar leden in het Natuurmuseum Fryslân. Ze vinden plaats op de woensdagavond. Vrienden van het Natuurmuseum zijn van harte uitgenodigd deze lezingen bij te wonen en hebben gratis toegang. Wel wordt er een bijdrage voor koffie en thee gevraagd. Inloop is vanaf 19.30 uur, de lezingen beginnen om 20.00 uur.

Het programma voor de komende periode ziet er als volgt uit:

*14 februari: Klaas Post over de ontdekking van een uitgestorven zeezoogdierfauna op de bodem van de drukbevaren Westerschelde
Door een Urker visserschip zijn in samenwerking met het Natuurhistorisch Museum Rotterdam gedurende 2014 in een drietal gerichte vistochten resten van uitgestorven walvissen, haaien en zeeschildpadden van de bodem van de Westerschelde opgevist. De fossielen zijn van uitzonderlijke kwaliteit en uniek voor Europa. Onderzoek maakt duidelijk dat het om grote dieren gaat die nieuw zijn voor de wetenschap. De ontdekking, preparatie en identificatie van deze bijzondere fossielen zijn het onderwerp van deze lezing.

lezing-gra-april-1

%e2%80%ablezing-gea-april-2

*14 maart: Paul Mestron over Mineralen uit Viterbo, Italië
De provincie Viterbo in de regio Lazio in Italië is een vulkanisch gebied met fraaie kratermeren. Geologisch gezien lijkt het op de Vulkaan-Eifel, ook al zijn er grote verschillen. Er zijn gebieden waar, net als bij Mendig (‘in den Dellen’) sanidinieten met veel mooie mineralen voorkomen. Een deel daarvan lijkt sprekend op die van Mendig. Er zijn echter ook grote verschillen. Het zoeken en vinden is in deze regio niet echt moeilijk, al zijn de zeldzame mineralen natuurlijk wel zeldzaam! Tijdens de lezing wordt ook een uitstapje gemaakt naar Pereta. Voor de liefhebber zullen er mineralen uit beide regio’s te koop zijn.

*18 april: Paul Hille over de oorsprong en evolutie van vogels
Over het ontstaan van vogels waren recent nog veel vraagtekens. Inmiddels zijn de bewijzen gevonden van gevederde dinosauriërs. Hoe hieruit mogelijk de vogels evolueerden wordt besproken in deze lezing. Het is bekend dat insecten in het Paleozoïcum al konden vliegen en er waren zelfs vliegende vissen. Er wordt een diversiteit aan uitgestorven vogels uit verschillende perioden besproken, evenals de evolutie van deze vogels en specifiek van hun veren. Paul Hille neemt allerlei literatuur mee en natuurlijk prachtige fossiele resten van vogels (botjes, veren, pootafdrukken).

lezing-gea-febr

Voor vragen over de GEA-Kring Friesland kan contact worden opgenomen met Harm Wieringa voorzitter@geologiefriesland.nl of Anja Hofmeester secretaris@geologiefriesland.nl.