13263842_1169874286417456_3664942432856160757_n

Leren doe je samen

In september zijn meer dan 130(!) educatief ontwikkelaars, museumdocenten, freelancers, vrijwilligers en stagiaires van 13 musea met een natuurhistorische collectie in Museon Den Haag bij elkaar geweest voor een dag die bol stond van kennisoverdracht. Ook de Educatie-afdeling van het Natuurmuseum heeft hier aan mee gedaan.

De dag begon met de keynote van Juliette Walma van der Molen. Zij liet het belang zien van verwondering voor het ontwikkelen van een creatieve en nieuwsgierige geest. De rest van de dag konden de deelnemers workshops volgen. Onderwerpen als klassenmanagement, Onderzoekend en Ontwerpend Leren, wetenschapswijsheid en ontwikkelingsfasen van het kind, passeerden de revue. Tussendoor was er volop ruimte voor een goed gesprek met collega’s van andere musea. Iets wat voor de meeste deelnemers een unieke kans was; de musea liggen verspreid door het hele land.

braakbalpluizen-mvdh5892-klein

Dertien musea verspreid over Nederland hebben zich verbonden aan een landelijk project ter bevordering van wetenschapseducatie voor het basisonderwijs. Alle musea hebben een natuurhistorische collectie en zijn voor een deel verenigd in de SNNC (Stichting Nederlandse Natuurhistorische Collecties). De groep musea is iets meer dan anderhalf jaar geleden gestart met het project Leren doe je samen, bedoeld om in heel Nederland een hoog niveau onderwijs te kunnen garanderen aan scholen die een betrokken museum bezoeken.

Onderzoekend en Ontwerpend Leren (OOL) staat centraal in het project. Deze didactiek zal de komende jaren steeds meer voet aan de grond krijgen binnen het reguliere basisonderwijs. Het doel van OOL is leerlingen motiveren om zelf op onderzoek uit te gaan, verwonderd, nieuwsgierig en kritisch te zijn. Musea met natuurhistorische collecties zijn hiervoor bij uitstek geschikt. Ze zijn gevuld met echte objecten, je kunt er meewerken aan een echt onderzoek of denken over ontwerpvraagstukken en je ontmoet er onderzoekers en collectiebeheerders die je vragen kunt stellen. Met het project sluiten de musea aan bij de ontwikkeling binnen het onderwijs om de zogenaamde ‘21ste-eeuwse’ vaardigheden te stimuleren, in het bijzonder de onderzoekende houding, creativiteit en kritisch denken.

De 11 musea die aangesloten zijn bij de SNNC zijn: Museon, Museum TwentseWelle, Natura Docet Wonderryck Twente, Naturalis Biodiversity Centre, Natuurhistorisch Museum Maastricht, Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Natuurmuseum Brabant, Natuurmuseum Fryslan, Natuurmuseum Nijmegen, Teylers Museum en Universiteitsmuseum Utrecht. Tevens zijn Ecomare en Hortus botanicus Leiden aangesloten bij het project Leren doe je samen.

Leren doe je samen is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.

Meer informatie: www.natuurmusea.nl, www.lerendoejesamen.net, twitter.com/lerendoejesamenfacebook.com/Lerendoejesamen