EW-fotoformaat

Expeditie voor kinderen: Ontdek Leeuwarden

Voor alle Leeuwarder en Friese kinderen, of kinderen die in 2018 vanuit de rest van Nederland en het buitenland onze Culturele Hoofdstad van Europa bezoeken, is er nu Ontdek Leeuwarden. Het is bedacht door Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) en de makers van het boek Ontdek je Stad.

Taalexpedities
Ontdek Leeuwarden is in vier talen beschikbaar: Fries, Nederlands, Engels en Duits. Het bestaat uit tien stadsexpedities, die kinderen bijzondere dingen laten ontdekken door ze anders te leren kijken. Kinderen van 6 tot 12 jaar gaan, met of zonder ouders, op avontuur met diverse opdrachten. Deze hebben allemaal te maken met taal, zoals luistertaal, schrijftaal, leestaal, beeldtaal of natuurtaal.

Hoe werkt het
Het Ontdek Leeuwarden Start-Pakket is voor € 5 te koop bij Paviljoen Liwwadders in de Prinsentuin. Dit pakket bevat alles wat de kinderen tijdens hun expedities nodig hebben. Vervolgens lopen ze naar de zes meter lange Explorer Wall, die een stukje verderop in het park staat, voor de ingang van de Koperen Tuin. Met de code in het Start-Pakket kunnen de kinderen hun taal-kastje openen en daar de eerste vijf expeditie-kaarten uithalen. De andere vijf expeditie-kaarten zijn ergens in de stad. Met behulp van een plattegrond zoeken de kinderen vijf locaties, waar steeds een extra expeditie is te vinden. Hierbij heeft het HCL medewerking verkregen van Natuurmuseum Fryslân, Fries Museum, Boekhandel van der Velde, dBieb Blokhuispoort en Hotel-Paleis Stadhouderlijk Hof.