kolvoort

Dubbelexpositie Het Geheim van de Zee / Waterlicht

Van 1 april tot en met 3 september 2017 is er een dubbelexpositie te zien in het Natuurmuseum Fryslân: Het Geheim van de Zee en Waterlicht. Thema dat beide exposities verbindt, en bovendien vast een brug slaat naar de OnderWaterSafari, is: de onderwaterwereld. Othilia Verdurmen neemt bezoekers in haar golfsculptuur mee op een reis naar de bodem van de zee, terwijl de foto’s van Willem Kolvoort tonen hoe fraai de onderwaterwereld is van sloot en plas.

Het Geheim van de Zee
De kleurrijke sculptuur van beeldend kunstenares Othilia Verdurmen neemt je mee op een mysterieuze reis naar een wonderlijke wereld waar we geen weet van hebben. Metershoog, als in een gestolde beweging en bevolkt door vissen, woont de watersculptuur in het museum. De wonderlijkste levensvormen wachten daar al eeuwen. Fossiele vissen duiken op in een glimp van een staart en een zwaai met een vin.
Othilia Verdurmen maakte ook draak Li-Ming die op de zolder van het museum huist.

othilia

Waterlicht
Grote bron van inspiratie bij de voorgaande versies van Friesland onder Water waren de onderwaterfoto’s van Willem Kolvoort. En ook bij de bouw van de OnderWaterSafari zal goed naar de beelden gekeken worden om te zien hoe het landschap er onder de waterspiegel uitziet. In opmaat daar naar toe is er nu de tentoonstelling Waterlicht. Hiervoor maakte Kolvoort foto’s van onderwaterlandschappen in een natuurlijk licht, dat voor veel sfeer zorgt.

foto-18

Keramiek van de Zee
In deze zaal is ook keramiek van Isabella van Berkel tentoongesteld. De zee is haar grootste inspiratiebron en tijdens snorkeltochten raakte ze steeds weer opnieuw gefascineerd door de enorme verscheidenheid in kleur en vorm van vooral de sponsen in die onuitputtelijke ‘onderwater’ pottenbakkerij.

ker-6