Buitengewone Beesten

t/m 7 januari: Buitengewone Beesten

Raar maar waar

Vanaf 23 september is er een nieuwe tentoonstelling te zien: Buitengewone Beesten, Raar maar waar. Deze familietentoonstelling laat je verwonderen over vreemde scheppingen van de natuur. Ontdek hoe mensen en dieren zich ontwikkelen in de baarmoeder of in het ei. Je ziet hoe het goed gaat, maar vooral ook wat er mis kan gaan. Soms toevallig, soms doordat de mens ingrijpt in de natuur. Het resultaat is een buitengewone beestenboel.

Bijzondere beesten leggen uit wat er ‘mis’ is met hen. Zo vertelt een bultrugwalvis over albinisme, een Siamese krokodil over misvormingen en een lijger over hybride diersoorten. Ook is er een fantasiedier dat vertelt over hoe mensen dieren graag willen veranderen (manipulatie). De lotgenoten van de verteldieren worden op de onderzoekstafels getoond.

In de expositie kom je van alles te weten; bijvoorbeeld waarom je aan de temperatuur van het nest van een krokodil kunt zien of er mannetjes of vrouwtjes uit het ei kruipen. Je komt er achter wat een cycloop is en waarom er tegenwoordig steeds meer ijsgrizzly’s zijn. En wat is het verschil eigenlijk tussen een muilezel en een muildier?

vanessa-klein

Er zijn bijzondere dieren te zien; een lammetje met acht poten bijvoorbeeld en een kalf met twee koppen. Een varken met een dubbele voorpoot en een cavia met twee lichamen. Er is een Siamese tweeling kat en een cycloop hondje (met één groot oog). Je kunt het zeldzame vogelbekdier zien (het enige zoogdier dat een snavel heeft) en de fazip, ook wel fip genoemd. En wie heeft er wel eens een wadmol gezien, een gordeldier of een neushoornvogel?

Uit de eigen collectie
Speciaal voor deze expositie is in het Open Atelier van het museum een lammetje met twee koppen opgezet. Het tweekoppige lammetje werd in 2008 geschonken door een boer uit Hallum. Het dier was met de keizerssnede geboren en leefde maar kort. Het lammetje heeft twee snuiten, vier ogen en twee oren. Volgens de dierenarts die de keizerssnede uitvoerde komt zoiets zelden voor. Bij dit lammetje is er in een vroeg embryonaal stadium iets is misgegaan. Het is een tussenvorm tussen een eenling en een tweeling. De cellen hebben zich deels gesplitst maar niet volledig. Ook bij andere dieren komt dit sporadisch voor. Het lammetje heeft een prominente plaats in de expositie.

img_8938

In de tentoonstelling zijn een aantal hybride dieren te zien die kinderen hebben gemaakt tijdens de Museumweek van 3 tot en met 9 april. De tien meest bijzondere zijn uitgekozen voor Buitengewone Beesten.

We nodigen je hierbij uit om op onderzoek te gaan naar de buitengewone beesten in deze tentoonstelling en meer over hen te weten te komen. Trek je labjas aan, pak het onderzoeksschrift erbij en ontdek hoe bijzonder de natuur kan zijn!

Buitengewone Beesten is te zien van 23 september 2017 t/m 7 januari 2018.

Het onderzoeksschrift bij Buitengewone Beesten is bij de balie verkrijgbaar voor € 1,50.