OLYMPUS DIGITAL CAMERA

vanaf 15 juli: Photopeintures

Van 15 juli tot en met 27 augustus zijn de Photopeintures van Levina van de Bundt in de filmzaal te zien. Photopeintures zijn ‘lichtschilderingen’, foto’s waarbij Van de Bundt middels een zelf ontdekte methode een speciale lichtval op planten en bloemen tracht te bewerkstelligen. Zonder verdere manipulatie, dus niet bewerkt maar naturel, is haar insteek. Zoals zij het aantreft in de eigen tuin. Het directe, natuurlijke zonlicht als lichtbron speelt daarbij een belangrijke rol, net zoals het toeval, intuïtie en veel geduld.

_1050277

Een photopeinture is net als een schilderij gelaagd. “Het bestaat uit licht dat als het ware bedekt wordt door weer een andere lichtlaag. Zo probeer ik de sfeer en de intense kleur, de sprankeling vast te leggen zoals ik het op dat moment zie en voel. Zonder te rangschikken probeer ik de beoogde bloemen, blaadjes en ook bijvoorbeeld veertjes, op deze manier extra in het zonnetje te zetten, een extra accent te geven. Door die gerichte lichtval, dat (verspreide) regenboogeffect, lichten bepaalde onderdelen op en krijgen een intensere of een andere kleur.”

p7088179

“Het gaat mij niet zozeer om de biologische herkenbaarheid, maar om de soms wat vervreemdende en voor mij sprookjesachtige indruk te verkrijgen die de plant zelf wat meer naar de achtergrond verwijst en daardoor interpretatieruimte biedt. Als het kon, zou ik mezelf het liefst klein willen maken om binnenin die geheimzinnige intimiteit van de bloemen te kunnen dwalen en dromen, één zijn met, in blije verwondering en ontroering.”

Bundt is autodidact en heeft een aantal jaren op de Vrije Academie een opleiding gehad in tekenen. Eerder was haar werk te zien in Gorredijk, Drachten, Terherne en bij Galerie Wagemans in Beetsterzwaag.