images

Het Natuurmuseum tijdens LF2018

Het Natuurmuseum is betrokken bij twee projecten uit het hoofdprogramma van LF2018: Kening fan ‘e Greide en Potatoes Go Wild.

Kening fan ‘e Greide: Het Grote Grutto Theater
Een groot deel van het jaar staat Het Grote Grutto Theater in het Rabobank Atrium van het museum. Dit project hoort bij hoofdprogramma Kening fan ‘e Greide, een burgerinitiatief ter bescherming van het weide(vogel)landschap. Ons diverse landschap, eeuwenlang zo vanzelfsprekend en typerend voor Fryslân, dreigt te verdwijnen om plaats te maken voor oneindige graslanden. Dit heeft ook zijn weerslag op de weidevogels met als koning van de weide: de grutto. Tijdens LF2018 brengt Kening fan ‘e Greide met sympathieke, creatieve en confronterende voorstellingen een ode aan de natuurlijke diversiteit van Fryslân. Met concerten, nachtelijke expedities én met een bijzondere expositie in het Natuurmuseum.

Het Grote Grutto Theater is te zien van 26 januari t/m 2 september 2018 in het Rabobank Atrium.

0079-lf2018-_-campagne-beeld-kening-fan-e-greide-klein

Potatoes Go Wild: Kûnstsinnige eerappels
Potatoes go Wild is een initiatief van de Bildtse Aardappelweken, in het leven geroepen om het publiek bewust te maken waar ons voedsel vandaan komt. De aardappel dient daarbij als culturele metafoor. Het project omvat activiteiten als symposia, verrassende kunstprojecten en opvallende events voor jong en oud. Er zijn diverse activiteiten, waarmee Potatoes go Wild zo’n 265 dagen actief is in 2018. Het laatste deel van het jaar is er een expositie in het Natuurmuseum, onder de naam Kûnstsinnige eerappels (Kunstzinnige aardappelen).

Er zijn veel kunstenaars die aardappelen verwerken in hun kunstwerken. De afsluiting van Potatoes go Wild 2018 is daarom een expositie met onverwachte en meegroeiende kunst in het atrium van het Natuurmuseum. Kunstenaars maken er ter plekke kunstwerken van aardappels. Tijdens de eerste weken kunnen bezoekers waar mogelijk hun steentje bijdragen. Deelnemende kunstenaars zijn o.a. Deirdre O’Mahony (Ierland) van wie een speciaal voor het project gemaakte film te zien is en Dragan Despotovic (Servië), die op locatie het schilderij De Aardappeleters van Vincent van Gogh driedimensionaal namaakt van verse aardappelen.

Kûnstsinnige eerappels is te zien van 13 oktober 2018 tot en met 6 januari 2019 in het Rabobank Atrium.

0079-lf2018-_-campagne-beeld-potatoes-klein

In 2018 is het Natuurmuseum dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur, dus extra vroeg en ook op de maandagen!