images

26 januari: Openingsweekend Culturele Hoofdstad

Mooie winteravond vol verhalen

Leeuwarden is Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. En dat niet alleen, de hele provincie is Culturele Hoofdstad. Een provincie en een stad die samen Culturele Hoofdstad zijn is heel bijzonder. De opening hiervan wordt dan ook groots gevierd in het weekend van 26 en 27 januari 2018.

Het thema van het Culturele Hoofdstadjaar is ‘Iepen Mienskip’. Het openingsweekend verbeeldt deze droom: naar elkaar luisteren, met elkaar verhalen delen, met elkaar bedenken wat we de toekomst in willen nemen, provincie breed en in Leeuwarden.

Het weekend begint met de happening 2018verhalen. Vrijdagavond 26 januari gaat het licht aan en waaien van Schiermonnikoog tot Oudemirdum en van Zurich tot Appelscha overal de deuren open. Heel Friesland ontmoet elkaar in winterwarme sfeer om verhalen te vertellen en te beluisteren. In musea, op bijzondere plekken door heel Fryslân en bij inwoners thuis. Hier worden persoonlijke verhalen verteld, verbonden aan een voorwerp waar de verteller iets mee heeft of waarvan hij of zij vindt dat het mee de toekomst in moet.

naamloos

Tijdens dit weekend is er een belangrijke rol weggelegd voor de Friese musea, verhalenvertellers bij uitstek. Het Natuurmuseum doet natuurlijk ook mee. Benieuwd welke verhalen het museum te vertellen heeft, welke verhalen zo belangrijk is dat het de toekomst mee in gaat? Kom dan vrijdagavond 26 januari langs. De lezingen op het bordes is gratis bij te wonen, wil je het museum bezoeken dan gelden de gewone entreeprijzen.

Voor de lezingen in het Natuurmuseum, klik hier.

2018verhalen vindt plaats tussen 19.00 tot 22.00 uur. Ieder verhaal zal zo’n 15 tot 20 minuten duren zodat iedereen de kans heeft meerdere verhalen bij te wonen. Alle deelnemers zijn herkenbaar aan een manshoge Oldehove op de stoep. Voor meer informatie: www.2018verhalen.nl.

De Oldehove speelt ook zaterdag 27 januari een grote rol als op vier pleinen in de stad enorme Oldehoves verrijzen voor de spectaculaire openingsact. Leeuwarders, Friezen, mensen vanuit heel Nederland en ver daarbuiten worden meegenomen in de belevenis van het jaar. Houd dus het weekend van 26 en 27 januari 2018 vast vrij in je agenda.