gea

Gea-junior workshops groot succes

GEA-junior: De schatkist van moeder aarde

De GEA-Kring Friesland organiseert een aantal keren per jaar een GEA-junior middag waarbij ze kinderen op een leuke manier de basis van de geologie wil meegeven. In november vond de eerste middag plaats met als thema Drijvende Werelddelen. De tweede GEA-junior middag was op 14 januari en ging over fossielen: ‘De schatkist van moeder aarde’.

Drijvende Werelddelen
Zondag 12 november was de eerste GEA-junior workshop. Deze ging over drijvende werelddelen, oorzaak en gevolgen. Zestien kinderen deden er mee en kregen uitleg over het ontstaan van de werelddelen. Ooit lagen deze allemaal keurig tegen elkaar aan, tot ze op stap gingen met een snelheid van een paar centimeter per jaar. Na honderden miljoenen jaren botsten ze weer met elkaar. Dit bracht een plooiing van de aardkorst teweeg, waardoor er gebergtes ontstonden. Tijdens de workshop gingen kinderen ook zelf aan de slag. Ze maakten een vergelijking tussen de aarde en een ei, plakten de werelddelen opnieuw in de oceanen en lieten gebergtes ontstaan met behulp van een lapje vilt.

gea-kids-middag-12-nov-1-klein

De schatkist van moeder aarde
Tijdens de tweede GEA-junior middag op 14 januari was er een workshop over fossielen. In de aarde zitten heel veel mooie dingen zoals kristallen en versteende dieren en planten. Kinderen kregen tijdens deze middag een schatkist, die ze pas mochten openen wanneer ze voldoende over fossielen wisten: hoe oud is het fossiel bijvoorbeeld, wat voor dier was het en hoe werd hij eigenlijk fossiel? Na een korte inleiding hierover, ging de schatkist open met verschillende schatten erin…

Wil je ook een workshop bijwonen en ben je tussen 8 en 14 jaar, geef dan je emailadres door aan secretaris@geologiefriesland.nl. Zodra er nieuwe workshops zijn gepland, ontvang je daarvan bericht.